29.1.18

MAN вперше в світі перетворив діючий судновий дизель на мультипаливний СПГ-двигун



Компанія MAN Diesel & Turbo вперше в світі переробила діючий судновий дизельний двигун власного виробництва на мультипаливну силову установку. Всі випущені раніше двопаливні корабельні двигуни спочатку конструювалися під можливість роботи на дизельному паливі і скрапленому природному газі (СПГ).

Про це на своїй сторінці в Фейсбук розповів голова Правління Дунайського пароплавства Дмитро Чалий

Було модернізовано контейнеровоз Wes Amelie, який був спущений на воду в 2011 році. Роботи з переробки суднового двигуна моделі MAN 8L48/60B проводилися в сухих доках в Бремерхафені (Німеччина) у співпраці з інжиніринговою компанією TGE Marine Engineering.

Контракт на модернізацію був підписаний компанією-судновласником Wessels і MAN Diesel & Turbo в 2015 році. А в серпні 2017 року після закінчення робіт міжнародний класифікатор Bureau Veritas сертифікував оновлений контейнеровоз, і судно вже вийшло на торгові лінії Північного і Балтійського морів.

Варто відзначити, що нова методика переведення судів на СПГ-паливо має велике майбутнє. Справа в тому, що існує проблема, яка утрудняє швидке зростання суднового сектора з СПГ-двигунами. Вартість спорудження таких кораблів на 10-25% вище, ніж суден з традиційними двигунами, через це потрібно від п'яти до восьми років, щоб окупити їх будівництво.

Втім, якщо методика MAN Diesel & Turbo застосовуватиметься масово, це істотньо вплине на розвиток сектора морських перевезень з використанням СПГ-палива. На даний час лише близько сотні суден всіх розмірів у всьому світі мають СПГ-двигуни, але агентство Bloomberg прогнозує, що до 2020 року число таких кораблів може досягти 1 тис.

Сьогодні все більше компаній розглядають природний газ як життєздатне джерело альтернативного палива - з огляду на відсутність проблем з поставками і відносно стабільні ціни. Крім того, судновласників до цього підштовхують більш жорсткі екологічні норми щодо шкідливих викидів для суднових двигунів внутрішнього спалювання.