15.1.18

Річкові інформаційні системи (РІС)

У травні 2012 року була створена і введена в експлуатацію річкова інформаційна система України. РІС було розроблено спеціально для забезпечення безпечного і ефективного судноплавства внутрішніми водними шляхами на європейському рівні. РІС призначений для надання користувачу оперативної і довідкової інформації про умови судноплавства на внутрішніх водних шляхах України (української території р. Дунай і р. Дніпро), про рух та дислокацію флоту, стан гідротехнічних споруд і водних шляхів, вантажні і транспортні потоки. Ця система відповідає європейським стандартам і директивам ЄЕК ООН.

Центр управління РІС знаходиться в Одесі. Крім того, система центру управління складається з шести підцентрів на р. Дніпро і 3-х підцентрів на р. Дунай, а також 24 автоматичних станцій АІС (Автоматична індентифікаційна система) на р.Дніпро і двох автоматичних станцій АІС на р. Дунай, які об'єднані в мережу. Субцентри розташовані на каскаді Дніпра в містах Нова Каховка, Запоріжжя, Дніпродзержинськ, Світловодськ, Канівський та Вишгород (Київ). У зонах покриття цих підцентрів використовується зв'язок дуже високої частоти.

Ключовою особливістю проекту є наявність спеціально розробленого веб-порталу (http://ukrris.com.ua), яка інтегрує інформацію з підсистем РІС і надає користувачам інформацію в реальному масштабі часу.

Ряд елементів електронної навігації, в тому числі можливість автоматичного обміну інформацією по каналу АІС, автоматична відправка повідомлень на судно, моніторинг навігаційного програмного забезпечення з використанням технології AIS AtoN, передача диференціальних сигналів через глобальну навігаційну супутникову систему (ГНСС) і т.д. реалізовані в РІС.

Відмінною особливістю системи є можливість відправки електронних повідомлень човнових майстрів, які автоматично переведені на 24 європейські мови. Кожне судно, на Дніпрі та Дунаї має можливість використовувати всі послуги, що надаються RIS.