19.5.18

У Рені обговорили будівництво доріг та перспективи Дунайських портів


16 травня губернатор Одеської області Максим Степанов провів у Рені виїзну нараду за участю голови Одеської обласної ради Анатолія Урбанського, голови ДП «АМПУ» Райвіса Вецкаганса, його заступника В'ячеслава Вороного, начальника служби автодоріг в Одеській області Олега Вариводи, представників транспортної інспекції «Укртрансбезпека», а також керівників райдержадміністрацій півдня області та дунайських портів. Тема зустрічі: ремонт та будівництво доріг на півдні області – у тому числі, М-15 та об'їзної автодороги в обхід Рені, розвиток дунайських портів.

Максим Степанов, Анатолій Урбанський і Райвіс Вецкаганс відвідали Ренійський морський порт і обговорили план дій щодо його реанімації. На даний час Ренійський порт зазнає серйозних економічних збитків. Порт перевалює в основному молдовське зерно, білоруські добрива і зріджені гази, однак більшу частину часу підприємство простоює.

На думку Максима Степанова і Райвіса Вецкаганса, зміни, які потрібно внести на законодавчому рівні, дозволять розширити можливості інвестування для всіх державних стивідорних компаній, які на даний момент зазнають збитків.

Губернатор пообіцяв, що програма розвитку дунайських портів буде презентована під час інфраструктурного форуму в Одесі 31 травня, спільно з міністром інфраструктури України Володимиром Омеляном.

Під час візиту губернатора відбулася презентація проекту Стратегії розвитку морських портів України до 2038 року, зокрема портів Рені та Ізмаїл, також присутні обговорили перспективи розвитку дунайських портів. Максим Степанов зауважив, що Одеська область є одним з головних учасників реалізації величезного транспортного потенціалу Дунаю. Це розвиток річкового флоту, будівництво нових автомобільних доріг та поромних переправ, що в цілому призведе до значних позитивних соціально-економічних трансформацій у регіоні. Також обговорювалися питання розвитку автодорожнього, залізничного і водного сполучень, забезпечення інфраструктурного та соціально-економічного розвитку регіону.

На нараді з питань формування комплексного розвитку морських портів Придунав’я Українське Дунайське пароплавство представляв радник голови Правління з питань стратегії та розвитку ПрАТ «УДП» Микола Чорний.

У рамках заходу Микола Чорний також провів ряд зустрічей – з головою Кілійської районної адміністрації Наталею Пятун, начальником управління транспортно-комунікаційної інфраструктури Одеської обласної державної адміністрації Юрієм Кононенком, депутатом Одеської обласної ради, головою депутатської групи «Стратегія ЄС для Дунайський регіону» Юрієм Масловим.

Наталя Пятун і Микола Чорний обговорили перспективи роботи Кілійського суднобудівно-судноремонтного заводу, а також співпраці Українського Дунайського пароплавства з навчальними закладами Кілії, які готують фахівців для морської галузі.

Юрій Кононенко зауваживши на транспортному потенціалі дунайського регіону, запевнив, що Одеська обласна державна адміністрація в особі управління транспортно-комунікаційної інфраструктури цілком підтримує Українське Дунайське пароплавство в прагненні залучити іноземних туристів до дельти Дунаю та Ізмаїла.

З Юрієм Масловим Микола Чорний обговорив питання нарощування транспортного потенціалу Дунаю, створення транспортно-логістичних кластерів, а також захисту інтересів України на Дунаї державними органами влади.